timisoara-award-logo-yellow-300px

Despre Premiu

Timisoara Award for European Values / Premiul Timișoara pentru Valori Europene a fost instituit de Consiliul Local al Municipiului Timișoara, la inițiativa primarului Dominic Fritz, prin hotărârea 138/11.04.2023.

În ianuarie 2024 va avea loc decernarea premiului pentru 2023, an în care Timișoara a deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Câștigătoarea premiului a fost desemnată de către un juriu format din personalități din domenii diferite recunoscute pentru atașamentul lor față de valorile europene.

Premiul este completat cu o sumă în bani oferită prin generozitatea sponsorilor care susțin financiar această inițiativă.

Prin acceptarea premiului, laureatul se angajează să participe la ceremonia de decernare la Timișoara cu un discurs despre valorile europene.

De ce Timișoara?

Timișoara și timișorenii sunt profund atașați destinului european. Având o compoziție multiculturală și multietnică, orașul și-a dezvoltat de-a lungul secolelor un mod de viață bazat pe toleranță, incluziune, deschidere, creativitate și curaj.

Nu este o surpriză faptul că Timișoara este orașul în care a izbucnit Revoluția anticomunistă din decembrie 1989. Timișoara s-a proclamat primul oraș românesc liber de comunism, în 20 decembrie 1989, cu două zile înainte ca dictatura să se prăbușească.

Trei luni mai târziu, orașul a lansat Proclamația de la Timișoara, programul politic al
revoluției anticomuniste, un document care prețuiește valorile europene.

Progresul orașului de-a lungul ultimilor 30 de ani a consolidat legăturile și identitatea sa europeană. În acest an, Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.