Doar după acceptarea nominalizarii, juriul va face public numele acestuia împreună cu o scurtă motivare a alegerii.
Decizia juriului este definitivă și nu poate fi supusă contestației.
Adriana Babeți este eseist, critic literar, traducătoare și prozatoare. Profesor asociat la Universitatea de Vest din Timişoara (Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie) și la Universitatea din Bucureşti. Redactor la revista „Orizont”, periodic al Uniunii Scriitorilor din România.
A fost coordonatorul Centrului de studii central şi sud-est europene al fundaţiei „A Treia Europă”.
Distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Preşedinţia României, Medalia Comisiei Educaţiei Naţionale a Republicii Polonia pentru merite deosebite în domeniul educaţiei. Este doctor în filologie.
Mircea Cărtărescu este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, fiind unul dintre cei mai premiați și traduși autori români. În prezent este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti.
Printre premiile internaționale primite se numără: premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia; Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin; Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča; Premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig.
Dominic Fritz este primarul Municipiului Timișoara și reprezentantul orașului în juriu.
Povestea Timișoarei cu toate valorile pentru care le exprimă – diversitate, curaj, luptă pentru libertate - a devenit extrem de relevantă pentru Europa de astăzi. Timișoara Award for European Values duce mai departe destinul european al Timișoarei și răspunde vremurilor dificile pe care le trăim: în vremuri de ură, Europa este răspunsul. Timişoara trebuie să fie un far al libertăţii, al luptei pentru umanitate şi pentru valorile europene.
Anca Miruna Lăzărescu este regizoare și scenaristă de succes. Regizează seriale pentru Netflix și rețele de televiziune (ZDF, ARTE). Câștigătoare a Grimme Prize pentru serialul HBO Hackerville (2018).
Filmul de absolvire al facultății, „Apele tac” a reușit să adune peste 80 de premii naționale și internaționale, devenind astfel cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor. Filmul a fost invitat în peste 300 de festivaluri internaționale.
Este membră a Academiei de Film Române și a celei Europene. Președinte al Munich Film School Festival. Născută la Timișoara.
Cristian Măcelaru este director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, dirijor șef al WDR Sinfonieorchester (Koeln), director artistic și dirijor principal al Orchestrei Simfonice Mondiale de Tineret a Centrului Interlochen pentru Arte, director muzical și dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo și director artistic al Festivalului și Concursului George Enescu.
Câștigător al premiului GRAMMY®.
A fost cel mai tânăr concertmaestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami și și-a făcut debutul la Carnegie Hall la vârsta de 19 ani. Născut la Timișoara.
Angajamentul nostru direct de a promova valorile europene este certitudinea că fiecare membru care face parte din frumosul curcubeu al unei Europe moderne contribuie la un set comun de obiective și speranțe. Orașul în care libertatea a prins contur în decembrie 1989 ar trebui să fie exemplul european al adevăratei libertăți. Prin natura sa, pentru a da un accent acestor valori, ne aliniem, de asemenea, gândirea și ne inspirăm viitorul să continue să lupte pentru o Europă mai bună.
Simona Miculescu este Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO. A fost Reprezentant al Secretarului General al ONU și șef al Biroului ONU la Belgrad. Este prima femeie care a condus Misiunea Permanentă a României pe lângă Națiunile Unite (New York).
Este prima femeie din istoria diplomației românești căreia i s-a acordat rangul de ambasador.
Este doctor în litere și profesor de Relații Publice Internaționale, dezvoltând primele programe de studii pe această temă. Editor al mai multor cărți și zeci de articole.
Ce bucurie să fac parte din juriul primei ediții a Premiului «Timișoara pentru valori europene» - o inițiativă minunată, pentru că celebrează ceea ce ne unește și ne inspiră permanent! Ele sunt esența profesiei mele de diplomat și sunt fundamentul evoluției noastre ca societate. De aceea mi se pare minunat să îi onorăm pe promotorii lor cei mai fervenți.
Iulia Motoc este judecătoare la Curtea Penală Internațională (Haga) și profesor la Universitatea din București. Fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului.
A fost cel mai tânăr magistrat la Curtea Constituțională din istoria României, Vice-Președinte al Comitetului Drepturilor Omului al Națiunilor Unite, membru al Agenției pentru Drepturi Fundamentale Uniunea Europeană.
Doctor în filosofie și în drept internațional public. Membru, ales prin vot, al Institutului de Drept Internațional cu sediul la Geneva.
Născută la Timișoara.
© 2023 Timisoara Award. All Rights Reserved.
Timişoara concentrează nu doar în plan simbolic, ci şi în realitate, tot ce are mai valoros şi mai plin de speranţă: proiectul european. O probează îndelungata sa istorie de coabitare şi cooperare a etniilor, culturilor, limbilor. O probează interesul pentru explorarea noului în toate domeniile. Dar mai ales o atestă curajul de a crea solidarizări civice şi perseverenţa de a milita pentru valorile autentice ale europenităţii. Iată de ce cred că distincţia pe care Timişoara o acordă acum unei personalităţi europene are funcţia unei noi embleme a oraşului.